Selasa, 20 April 2010

Mcm mana celcom boleh kaya???


Salam pengetahuan untuk anda semua...

menulisnya saya disini, adalah ingin memberitahu pihak tuan-tuan, puan-puan, saudara dan saudari sekalian, mengenai bagaimana celcom boleh meraih keuntungan yang begitu pantas???

ingin tahu???

saya akan menjelaskan jawapan disebalik tabirnya...

skop yg mudah mari kita lihat, apa akan terjadi apabila seseorang itu tidak menjawab panggilan yang mana keduau-dua itu adalah pengguna CELCOM, sudah semestinya tak sampai 10 deringan ianya akan terus kepada "voice mail" iaitu "panggilan peti suara" yang mana ianya akan dirakam serta dikenakan "charge" yg agak berpatutan.

dan yang mana apabila seseorang itu mendapati telefonnya ada "voice mail" maka ianya akan bertindak untuk mendengar, dan sudah semestinya akan dikenakan "charge" yg agak berpatutan jugalah...

disini kita boleh lihat CELCOM akan mendapati income atas angin melalui dua cara tersebut...

jika lima juta orang menggunakan celcom ini, dan kesemuanya voice mail, peh betapa besarnya keuntungan yg dimiliki oleh celcom tersebut...

jadi disini saya memberi inisiatif, bagi dipihak sana agar mendail "1111" bagi menamatkan voice mail tersebut...

supaya tak tertolak kredit sipemanggil tu (dah lah sipemangil tu ada kredit sikit jer, jadinya teraniayalah ia)...

jadi jangan lihat keadilan itu dari sudut sama rata, ini tidak betul.
tapi lihat keadilan itu dari sudut meletakkan sesuatu kena pada tempatnya...

bukan niat utk memburukkan... tepuk dada, fikir-fikirkan lah...;)
Wallahua'lam...

Selasa, 13 April 2010

Antara satu kekurangan dari wanita, perempuan, muslimat???

FIKIR-FIKIRKANLAH WAHAI KAUM HAWA...


Ketika Allah menciptakan wanita,


Malaikat datang dan bertanya

"Mengapa begitu lama wahai Allah?"

Allah menjawab, "Sudahkah engkau lihat semua detail yang AKU buat untuk menciptakan mereka?

2 tangan ini harus bisa dibersihkan, tetapi bahannya bukan dari plastik.

Setidaknya terdiri dari 200 bagian, yang bisa digerakkan dan berfungsi baik untuk segala jenis makanan.

Mampu menjaga banyak anak saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan keterpurukan dan semua dilakukannya dengan 2 tangan ini."

Malaikat itu takjub.

"Hanya dengan 2 tangan? Tidak mungkin!!"

Allah menjawab

"Oh...Tidak! !
AKU akan menyelesaikan ciptaan hari ini, karena ini adalah ciptaan favoritKU.

dia juga akan mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan bisa bekerja selama 18 jam sehari."

Malaikat mendekat dan mengamati bentuk wanita ciptaan Allah itu.

"Tapi Engkau membuatnya begitu lembut ya Allah?"

"Yah...AKU membuatnya begitu lembut, tapi engkau belum bisa bayangkan kekuatan yang AKU berikan agar mereka dapat mengatasi banyak hal yang luar biasa?"

"Dia bisa berpikir?" tanya malaikat.

Allah menjawab,

"Tak hanya berpikir, dia mampu bernegoisasi. "

Malaikat itu menyentuh dagunya. . .

"Allah, Engkau buat ciptaan ini kelihatannya lelah dan rapuh!

Seolah terlalu banyak beban baginya."

"Itu bukan lelah atau rapuh...
Tapi itu AIR MATA".


"Untuk apa?"tanya malaikat

Allah melanjutkan :

"AIR MATA adalah salah satu cara dia mengekspresikan kegembiraan, kegalauan, cinta, kesepian, penderitaan dan kebahagian.. "

"ENGKAU memikirkan segala sesuatunya.

Wanita ciptaanMU ini akan sungguh menakjubkan! "

"Ya harus . . ! Wanita ini akan mempunyai kekuatan mempesona bagi laki-laki.

Dia dapat mengatasi beban bahkan laki-laki..

Dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri.

Dia mampu tersenyum bahkan saat hatinya menjerit.

Mampu menyanyi saat menangis, menagis saat terharu, terharu saat tertawa, bahkan tertawa
saat ketakutan.

Dia berkorban demi orang yang dicintainya.

Dia tidak menolak kalau melihat yang lebih baik.

Dia menerjunkan dirinya untuk keluarganya.

Dia membawa temannya yang sakit untuk berobat.


*CINTANYA TANPA SYARAT*

Dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang.

Dia senang dan tersenyum saat melihat temannya tertawa.

Dia begitu bahagia mendengar kelahiran.

Hatinya begitu sedih saat mendengar berita sakit dan kematian

Tetapi dia selalu punya kekuatan untuk mengatasi hidup,

dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.



Hanya 1 Kekurangan dari Wanita...

.........................................................DIA LUPA BETAPA BERHARGANYA DIA

Khamis, 8 April 2010

Khas untuk serikandi2 kesayanganku...


Assalammualaikum, dan salam ziarah...

Suatu kisah

Assalammualaikum
Khas untuk serikandi2 kesayanganku. ..

Suatu kisah
Kisah benar belaka
seorang pemuda dalam pencarian
Mencari pemilik rusuk kirinya
Sudah bertahun bersendirian
Muncullah calon yang entah ke berapa
Seperti biasa
Diusulkan emak tersayang

Bukan calang-calang calon yang diusulkan
Lulusan universiti Timur Tengah
Menghormati permintaan si anak
Yang mahu pendamping solehah
Sejuk mata memandang
Bertudung labuh litup
Pandai berbahasa Arab
Pendek kata tip top!

Si pemuda mulakan istikharah
Hampir berminggu
Setelah meneliti gambar
Mula mencari maklumat
Sebelum sesi taaruf bermula

Si pemuda menjenguk ke web
Laman Friendster kegemaran ramai
Yang kini mungkin Facebook
Satu keajaiban!!!
Si lelaki tidak pernah punya web sedemikian
Tiba-tiba tergamam
Si gadis masih anggun
Bertudung labuh litup
Namun, bergambar sakan
Aduh!

Terkejut bukan kepalang
Calon solehah direject tanpa ihsan
Bukan menjadi pilihan
Kerana gambar ditayang
Dengan penuh sakan
Pemilihan terbatal

Dia pernah berkata
Perempuan cantik itu
Tidak memandang dan tidak dipandang
Perempuan cantik itu
Tidak mengenali dan tidak dikenali
Perempuan cantik itu
Tidak menegur dan tidak ditegur

Akhirnya
Solehah kempunan calon soleh
Merayu untuk dipertimbangkan
Tapi sayang sekali
Si pemuda tetap
Tidak berganjak dengan keputusan

Wahai Muslimah
Aku dan kamu
Mari mempelajari, mencontohi
Watak-watak wanita salafussoleh
Sifat, pengorbanan dan perjuangan mereka
Kerana wanita solehah itu
Lebih baik daripada
seribu lelaki yang soleh

p/s : puisi ini mmg sengaja di copy...
Wahai adik2 muslimah marilah mengambil iktibar,
jadilah muslimah sebenar,
jangan berselindung disebalik tudung litupmu itu.
sampaikanlah pada sahabat2 kalian
sekiranya mereka bertepatan dengan puisi ini

Terima Kasih kepada penulis puisi ini.

Semoga Allah memberkatimu..

Wallahua'lam...

Isnin, 5 April 2010

Berkat ayat yang diajarkan oleh ibuku...


Salam perkhabaran buat saudara-saudara seislamku...

Semoga dalam keadaaan sihat walafiat yer...

Tujuan ku menulis pada hari ini(Isnin-5/4), adalah untuk menyampaikan suatu ayat yang mana, ibuku ada memesan padaku, sekiranya terdapat masalah bacalah ayat ni wahai anakku...

Alhamdullilah, setelah beberapa hari ku mengamalkan ayat tersebut pada hari ini ku berasa bersyukur kerana dapat merasai ketenangan yang amat sangat...

Pada hari ini juga, telah berlalunya dua perkara yang amat penting bagi ku... iaitu Test Arab pagi tadi dan skrng ni Final presentation(BEL492).... begitu tenang ku menghadapinya, tak ku jangka yang ku adalah orang yang pertama yang kena present...

lega juga akhirnya, .... skrng ni air pasang surut ku kini berada di tahap dada(selamat lah juga)...

Lupa nak bagitahu tentang amalan ayat ku.... ku mengamalkan, ayat selawat Tafrijiyah dan ayat Seribu Dinar... Amalkan nya semoga ianya memudahkan urusan anda jua nanti...

Wallahua'lam...

Firman Allah S.W.T

Mutiara Kata...

Pengamanah Agama:
“ Sesungguhnya seorang muslim itu tidak diciptakan untuk mengikut gelombang, lalu berjalan menuruti langkah manusia ke mana sahaja mereka berjalan dan berhadap.
Tetapi seorang muslim itu diciptakan untuk menghadapi dunia, masyarakat dan peradaban, yang menentukan arah yang wajib dituruti oleh manusia, mendidik dan mengarah kehendak Islam kepada umat manusia kerana mereka punya “risalah”, punyai ilmu yang “yakin”, mereka bertanggungjawab terhadap keselamatan dunia, perjalanan dan arah tujuannya. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi. ”

Salam Ukhwwah...

We Begin With Nature

iklan

iklan