Ahad, 12 September 2010

Imam dan Bilal yg hanya mengharapkan duit semata-mata...


Salam alaik,
Alhamdulillah, syukur terhadap ilahi, dengan nikmat iman dan Islam serta diberi peluang bagi kita menyempurnakan amalan bagi bulan Ramadhan yg telah pun berlalu...

Disini ingin ku menegaskan kepada org yg beriman yg tidak melaksanakan amanahnya dengan dedikasi dan secara adil terhadap perkerjaannya... Contohnya mudah sahaja dilihat - iaitu melalui tugasan Imam dan bilal.

Daripada kajian yang dibuat hampir 87% surau dam masjid di malaysia tidak diuruskan dengan sebaik mungkin, ini kerana keadaan masjid yg tidak terurus dengan begitu baik, sebagai contohnya, jika dilihat pada waktu zuhur dan asar kebanyakan masjid dan surau tidak akan ada orang yg azan, ini kerana begitu sibukkan hal dunia ini...

jika anda lihat imam dan bilal skrng dibayar gaji, tapi masih lagi tidak menjalankan tugas dengan betul, sekejap datang sekeja tidak, apa nak jadi ntah... ku smack down skali baru tahu...;)

dari info yg kuterima gaji imam dan bilal akan dinaikkan sebanyak Rm5 perwaktu, iaitu sehari dalam Rm5 darab 5 waktu = Rm25, dan Rm25 darab 30 Hari = Rm750.

Yg mana sebelum ini Rm3 perwaktu, Rm3 darab 5 waktu = Rm15 utk Sehari, jika sebulan Rm15 darab 30 Hari = RM450...

lihatlah keadaan ini sampai mana akan berlarutan, adakah sehingga turun musibah baru nak semua dtg ke masjid dan surau tepuk dada tanyalah iman masing-masing yer...

Wallahualam....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Firman Allah S.W.T

Mutiara Kata...

Pengamanah Agama:
“ Sesungguhnya seorang muslim itu tidak diciptakan untuk mengikut gelombang, lalu berjalan menuruti langkah manusia ke mana sahaja mereka berjalan dan berhadap.
Tetapi seorang muslim itu diciptakan untuk menghadapi dunia, masyarakat dan peradaban, yang menentukan arah yang wajib dituruti oleh manusia, mendidik dan mengarah kehendak Islam kepada umat manusia kerana mereka punya “risalah”, punyai ilmu yang “yakin”, mereka bertanggungjawab terhadap keselamatan dunia, perjalanan dan arah tujuannya. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi. ”

Salam Ukhwwah...

We Begin With Nature

iklan

iklan