Jumaat, 29 April 2011

Agama dan Politik (Ad-Din wa As-Siasah)

Selepas kuliah Bicara Ad-Din, subuh tadi, ku menanti sebuah kuliah iaitu pengupasan bagi sebuah buku Agama dan Politik hasil tulisan dari tokoh Islam Ihkwanul Muslimun, iaitu Prof.Dr. Yusuf al Qaradhawy.
Disitu membincangkan kepentingan politik yg harus dibawa bersama Islam, yang sumber Hujah yg kuat iaitu semasa kewafatan Nabi Muhammad S.A.W, dari pihak Ansor berkumpul serta diikuti oleh Abu Bakar as-Siddiq bagi membicarakan siapakah yang akan menggantikan tempat Rasullullah S.A.W sebagai Khilafah Islam(pemimpin), dan pada masa yang sama Saiidina Ali pula menguruskan jenazah Baginda Nabi Muhammad S.A.W

Maka disitulah letaknya kepentingan As-Siasah dalam suatu pentadbiran, dengan berhujah nya, al-Quran juga perlu dijadikan sumber rujukan bagi sebuah pemerintahan, dan tak dilupakan juga hadis Nabi S.A.W


Terdapat tiga(3) sistem politik yang ada didunia ini, iaitu,
Pertama, Demokrasi
Kedua, Komunis
Ketiga, Islam


.

Dan jika dilihat situasi di Malaysia, ianya melaksanakan sistem pemerintahan demokrasi tetapi bercampur dengan sistem liberal. apakah ini?


"Wawasan Ideal dan Menyanggah Kekeliruan pemikiran Sekular-Liberal"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Firman Allah S.W.T

Mutiara Kata...

Pengamanah Agama:
“ Sesungguhnya seorang muslim itu tidak diciptakan untuk mengikut gelombang, lalu berjalan menuruti langkah manusia ke mana sahaja mereka berjalan dan berhadap.
Tetapi seorang muslim itu diciptakan untuk menghadapi dunia, masyarakat dan peradaban, yang menentukan arah yang wajib dituruti oleh manusia, mendidik dan mengarah kehendak Islam kepada umat manusia kerana mereka punya “risalah”, punyai ilmu yang “yakin”, mereka bertanggungjawab terhadap keselamatan dunia, perjalanan dan arah tujuannya. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi. ”

Salam Ukhwwah...

We Begin With Nature

iklan

iklan