Jumaat, 17 Jun 2011

BENIH-BENIH MUNAFIQ...


Salam alaik diucapkan, semoga anda dirahmati Allah s.w.t...

Dalam kehidupan ini, kita diibaratkan sebuah bahtera yang mengendalikan nakhoda/bahtera,
dimana setiap insan hendak meluruskan pergerakkan atau perjalanannya, ada kala dan masanya bahtera itu terpaksa juga membelok atas sebab ada halangan dihadapan yang menanti tersebut.

Oleh itu, terdapat juga pada diri kita, dimana disaat orang lain yang masih tidur, dikala subuh yang dihujani, (Allah menguji hambanya adakah ianya kuat utk menempuhi ujian tersebut???)
Tepuk dada Bertanyalah kepada IMAN anda yer...

Orang yang kuat imannya pasti akan bangkit bagi melawan hawa nafsunya, kerana insan ini hanya takut kepada Allah s.w.t sahaja, tiada yang layak disembah melainkannya, dan juga diiringi dua malaikat yang bersamanya bagi mencatat amalan yg dilakukannya sama ada baik atau pun buruk.

Jika sesorang insan itu takut pada Allah s.w.t, pasti ianya tiadak akan melakukan dosa-dosa besar. Antara tanda-tanda dimana ada BENIH-BENIH MUNAFIQ dalam diri itu ialah

1: Mereka yang tidak melaksanakan SOLAT SUBUH, dimana orang munafiq ini payah utk melaksanakan solat subuh, maklumlah waktu awal pagi...

2: Mereka yang sukar utk melaksanakanSOLAT ISYA' berjemaah, kerana diwaktu ini juga ada manusia yang lali dalam mengingati Allah s.w.t

Semoga diri kita ini dijauhkan Benih-Benih Munafiq ini, Insaya'Allah pada blog yang akan datang kita akan sentuh pasal ciri-ciri munafiq.

Firman Allah SWT dalam surah at-Taubah ayat 67 :

Ertinya : Orang-orang munafik lelaki dan perempuan, setengahnya adalah sama Dengan setengahnya Yang lain; mereka masing-masing menyuruh Dengan perbuatan Yang jahat, dan melarang dari perbuatan Yang baik, dan mereka pula menggenggam tangannya (bakhil kedekut). mereka telah melupakan (tidak menghiraukan perintah) Allah dan Allah juga melupakan (tidak menghiraukan) mereka. Sesungguhnya orang-orang munafik itu, merekalah orang-orang Yang fasik.

Wallahu'alm...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Firman Allah S.W.T

Mutiara Kata...

Pengamanah Agama:
“ Sesungguhnya seorang muslim itu tidak diciptakan untuk mengikut gelombang, lalu berjalan menuruti langkah manusia ke mana sahaja mereka berjalan dan berhadap.
Tetapi seorang muslim itu diciptakan untuk menghadapi dunia, masyarakat dan peradaban, yang menentukan arah yang wajib dituruti oleh manusia, mendidik dan mengarah kehendak Islam kepada umat manusia kerana mereka punya “risalah”, punyai ilmu yang “yakin”, mereka bertanggungjawab terhadap keselamatan dunia, perjalanan dan arah tujuannya. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan, cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula ke pada Ilahi. ”

Salam Ukhwwah...

We Begin With Nature

iklan

iklan